Epidemijske projekcije Hrvatska - 21.10.2021.

Nažalost, zbog eksplozivnog rasta slučajeva uzrokovanog naglim zahlađenjem dilljem EU, ne samo u u RH, moramo revidirati prethodne projekcije.

Ovako brzu eskalaciju epidemije još nismo vidjeli, primjerice Njemačka, Italija i Austrija, zemlje sa stagnacijom ili vrlo malim rastom, u dan-dva su se našle u stopama rasta 30-70% (ovi prikazi su prosjeci 7 dana pa ne odražavaju stvarnu brzinu promjene):

Iako su moje projekcije od 16.10. jedne od najpesimističnijih koje sam vidio za ikoju zemlju (pa čak i od notorno prepesimističnog IHME za Hrvatsku - niže), one su već sada preblage: utjecaj sezonalnosti i ‘curenja’ cjepiva je jači nego sam preptostavljao.

Idući grafikon prikazuje nove projekcije, zajedno s prethodnom verzijom, uz stvarni razvoj. Ukupno, očekujem viši vrhunac slučajeva nego u drugom valu:

Pomični prosjek slučajeva kasni 3 dana, pa za pravu sliku moramo ga gledati 3 dana ranije.

S obzirom na blaže simptome cijepljenih i prethodno zaraženih, očekujem da će stopa hospitalizacija ostati niža nego prošle godine, iako će se dolaskom hladnijeg vremena povećavati. Ovo je uvjetno rečeno jer se čini da smo prošle godine u studenom ipak imali umjetno nisku stopu hospitalizacije zbog približavanja tadašnjem vršnom kapacitetu (iako, sjetimo se: Arena je bila samo dijelom popunjena, a šatori kraj kovid bolnice nisu nikad korišteni):

Dobijamo sljedeću posljedicu, odnosno vrh hospitalizacija nešto manji nego u drugom valu:

Uz smrtnost kao trenutnu, to znači nešto manji vrhunac smrti nego u drugom valu - tjedni prosjek od 40, znači da će biti i dana s 50:

Ukupno, do kraja godine - i to je jedini grafikon koji dajem do kraja godine, ostali su do kraja studenoga - očekujem oko 11.000 umrlih od i sa kovidom:

Druge projekcije

Jedini drugi model koji imamo za Hrvatsku je IHME-ov. Zadnju iteraciju su objavili dan prije moje prethodne i bila je optimističnija - rast to slične razine, ali sporiji. Uočite da su u njihovom modelu infekcije, a ne ‘slučajevi’, pa je taj broj 2-3 puta veći i raniji nekoliko dana nego slučajevi:

Nekakve projekcije je dao i HZJZ, očekujući ‘plato’ prije 3 dana:

U nastavku radi lakoće praćenja slijedi prethodna iteracija projekcija:


16.10.2021.

Jučer ujutro na FB sam objavio nove projekcije koje se u ova dva dana nažalost potvrđuju. Nisam imao detaljno razraditi, pa sam označio kao ‘draft’.
Modeliranje je trenutno najteže od početka epidemije, i to zbog smanjene efektivnosti cjepiva, za koje znamo da nakon 6 mjeseci dosta pada, ali naravno kolektivno ovisi o razdiobi 'starosti' cijepljenja.

No kako dolaze sve bolji podaci o trajanju prirodne imunosti, a i zaraženi pa cijepljeni ili obratno imaju vrlo jak imuni odgovor, malo sam smanjio pad imunosti za prethodno zaražene.

Ovaj ću draft ovih dana doraditi, a vjerojatno u toku dana dodati i scenarij (za koji mislim da je dosta manje vjerojatan) u kojem se učinak sezonalnosti u većoj mjeri poništava s kolektivnom imunošću. Dominantni uzročnik cijelog rasta je zapravo sezonalnost. Zbog 'zimskog kovida' sam pretpostavio porast udjela hospitalizacija.

Ukupno, po broju infekcija bio ovaj val mogao dosegnuti razine prethodnog, ali uz manje smrti i hospitalizacija.

Projekcije su ovdje (p.s. Dodan je grafikon kumulativnih smrti koji je nedostajo):

Jesu li projekcije uopće moguće i možemo li se na njih osloniti, pogledajte ovdje.

Prethodne projekcije možete vidjeti ovdje.

Previous
Previous

Znanost, „mjere“ i sezonalnost SARS-CoV-2 virusa

Next
Next

Epidemijske projekcije Hrvatska - 16.10.2021.