Projekcije Hrvatska 13.4.2021.

Nažalost, s obzirom na najnovije podatke (rast 30% prema utorku od prije 14 dana), modificiram model pomičući vrh još jedan tjedan u budućnost. Ali pogledajmo najprije epidemiološku situaciju, koja ulazi kao pretpostavke modela.

Trenutnu situaciju najbolje opisuje ovaj grakikon sa stopama rasta. Kako su zadnja dva tjedna neusporediva zbog blagdana, usporedimo zadnjih 7 dana sa 7 dana prije dva tjedna:

stope rasta 14 d.JPG

Vidimo nekoliko stvari:

  • Epidemija se ‘seli’ s Jadrana prema sjeveru

  • S obzirom da je prošli tjedan vjerojatno bio rast, ali ga nismo vidjeli zbog blagdanskog testiranja, u stvari Jadran vjerojatno već pada s obzirom na prošli tjedan

  • Od današnjeg rasta u odnosu na utorak prije 14 dana oko 85% otpada na Zagreb i Zagrebačku županiju. Da toga nema, s obzirom na vjerojatni rast prošlog tjedna, u odnosu na prošli tjedan bili bismo vjerojatno u padu; no to je oko 27% hrvatskog stanovništa i ne možemo se praviti da to toga rasta nema, pogotovo jer ostatak rasta najviše generiraju sjeverne županije.

  • No, možemo zaključiti da epidemija rasta kroz žarišta: najprije južna Dalmacija i Slavonija, zatim srednja Dalmacija, pa Primorsko-goranska i susjedne kopnene županije. To dobro vidimo u animaciji ovdje:

7d stope rasta zupanije od 13-02 do 10-04.gif

Ako je tako, ostaje još da se pogasi žarište na sjeveru Hrvatske, uključivo Zagreb. Također, više nitko razuman ne spori sezonalst, a nažalost vrijeme nam nije išlo na ruku.

Regionalni razvoj je odličan. Prikaz stopa rasta u Hrvatskoj i kod svih susjeda. Do sada samo naučili da virus ima geografska obilježja i ovo je vrlo ohrabrujuće:

coronavirus-data-explorer.png

Sada po prvi puta imamo diskrepanciju između broja slučajeva i postotka pozitivnih testova. Testiramo puno više nego prije. Iako mi se stoga možda moglo i zaključiti da je rast donekle lažan, međutim ne bih se na to oslanjao:

slujavei.jpg
testovi.jpg

Vjerujem da je rast zadnja dva dana velikim djelom uzrokovan i blagdanskim druženjima. Stoga smatram da ćemo njegove učinke vidjeti i idućih dana (modelirano kao ‘šok’) i stoga pomičem projekcije vrha epidemije (u terminima potvrđenih slučajeva) na tjedan dana kasnije, tj. na ovaj tjedan, uz stura vjerojatno značajno preko 3.000 slučajeva:

slucajevi.jpg

Srećom, smrtnost, gledana kroz CFR opet pada, tako se projekcije broja umrlih ne mijenjaju značajno. U svakom slučaju, vjerujem da smo sada u zoni od oko 35 smrti dnevno i da su zadnja dva dana neraalno niska

CFR.jpg
umlri dnevno.jpg
umrli kumulativno.jpg

Što se tiče stanja u bolnicama, srećom udjeli hospitaliziranih u slučajevima i dalje padaju. Ovdje je prikazano kao kašnjenje za slučajevima 5 dana, uz pretpostavku prosječnog boravka u bolnici od 14 dana i nove vršne projekcije se povećavaju s 2.000 na 2.150 kreveta:

udjel u hospitalizacijama.jpg
ukupne hospitalizacije.jpg

S obzirom na nove podatke o cjepivu, malo unaprijeđujem postotak procijepljenosti, a ovdje je prikaz do kraja lipnja:

put ka kolektivnom.jpg

Jedini drugi model koji postoji je IHME i ovo su glavne razlike:

  1. IHME izračunava da smo već prešli vrh infekcija. To nema veze s time što u modelu pretpostavljaju uvođenje strožih mjera čim incidencija prijeđe neki prag. Za vrh u prošlosti buduće mjere nemaju veze.

  2. Projekcije umrli su im skoro sigurno pogrešne, primjeric smatraju da smo već sada na tjednom prosjeku 41, a zapravo smo na 35.

  3. Hospitalizacije su im daleko pretjerane, prema njima smo već danas trebali biti preko 2300, a u stvari smo ispod 2000.

ihme hospitalizacije.jpg
ihme smrti kumulativno.jpg
ihme smrti.jpg
ihme infekcije 12-04.JPG


Previous
Previous

Projekcije Hrvatska 30.4.2021.

Next
Next

Projekcije BiH 1.4.2021.