Projekcije Hrvatska 30.4.2021.

Nakon 17 dana dajem ažuriranje modela, iako u biti nije potrebno jer odlično držvi vodu. IHME je u međuvremenu napravio dvije iteracije.

Ukratko, epidemiološka situacije se razvija odlično i za manje od mjesec dana bismo mogli imati situaciju kao nakon drugog vala, s malom incidencijom i malo (ili još manje) umrlih.

Jedina dva modela koja osim ovoga još imamo su IHME-ov i prof. Polašeka, s kojima dajem usporedbu na kraju.

Glavna varijabla za razumijevanje situacije su nam stope raste, one su sada odlične, te zbog sezonalnosti i visoke prokuženosti, očekujem da će epidemija padati sve brže.

stope zupanije 30-04.JPG
stope rasta regije 30-04.jpg

Epidemija je u terminima ‘slučajeva’ vrlo jasno prešla vrh oko 15.4.-17.4., odnosno u terminima samih infekcija oko 8.4.-10.4. To vidimo na nekoliko načina:
- iz slučajeva, koji kasne za infekcijama oko 8 dana
- iz novih hospitalizacija koje kasne za slučajevima oko 10-12 dana
- iz stanja u bolnicama, koje za infekcijama u ovom valu kasne 18-20 dana

slucajevi 30-04.jpg

Uzevši sve u obzir projekcije su kao niže. Vrh ostaje isti kao u prošloj iteraciji. Bolnice dajem samo do današnjeg dana kako bi se vidjelo da smo prešli vrh (uz eventulni jednokratni porast u ponedjeljak zbog manje otpuštanja preko vikenda). Broj umrlih je nešto povećan.

model 30-04.jpg
model slucajevi 30-04.jpg
udjel hospitaliziranih.jpg
hospitalizacije 30-04.jpg
umrli 30-04.jpg

Prvi put dajem i procjenu utjecaja pada epidemije. Trenutni R je 0,9 i ova orijentaciona računica se bazira na prethodno zaraženih 45% (prokuženost = 45%), iako je vjerojatno i veća, te trenunom pragu imuniteta krda od 69% s obzirom na 95% britanskog soja, za koji pretpostavljam da je 35% zarazniji.
Što se tiče procijepljenosti, gledam postotak ljudi koji su primili prvu dozu cjepiva prije 3 tjedna, umanjeno za onih 45% među njima koji su već bili prirodno imuni.

od cega pada epidemija 30-04.jpg

S obzirom na tijek cijepljenja i epidemije, do kraja lipnja bismo trebali biti u vrlo sigurnoj zoni:

put ka kolektivnom 30-04.jpg

Usporedba s drugim postojećim modelima

Nažalost imamo samo dva druga modela za Hrvatsku. Nitko od znanstvenika uključenih u pandemiju nije u proteklih 15 mjeseci uspio razviti baš ništa, osim prof. Polašeka.

Njegov model u stvari nije epidemiološki model, nego je samo Holt-Wintersovo eksponencijalno izglađivanje i ekstrapolacija prethodnih podataka, te stoga ako je prethodno bio rast, model predviđa daljnji eksponencijalni rast. Zato ga je i prezentirao samo za 14 dana unaprijed jer nakon toga se jasno vidi jak rast.

Model je predvidio da ćemo sada biti u velikom rastu (eksponencijalnom s oko 10% tjedno) i tako nastaviti i u svega 14 dana je promašio oko 40%, sada je razlika i sigurno veća. Ovo je jedini javno objavljeni prikaz iz Jutarnjeg lista.

polasek model 2.jpg

I još jedini drugi model koji imamo je IHME, koji iako ažuriran prije nekoliko dana je već u krivu u glavnim parametrima u što se možete uvjeriti niže:

IHME infekcije 30-04.JPG
IHME hosp 30-04.JPG
IHME deazths 30-04.JPG


Previous
Previous

Projekcije Hrvatska 14.5.2021.

Next
Next

Projekcije Hrvatska 13.4.2021.