Intervju Gordan Lauc: Dosta mi je lobista, počinjem razotkrivati pandemijsku mafiju

U časopisu 7Dnevno izašao je prije 7 dana važan intervju s Gordanom Laucom, prenosimo ga u cjelosti.

Napominjem [N.B.] da je dio o ‘izbacivanju iz Savjeta’ samo djelomično točan. Lauc je bez svake sumnje bio uvjerljivo najutjecajniji član Savjeta, a svoje izbacivanje sam je isprovocirao pozivom na protest protiv nezanstvenih segregacijskih propusnica. Vlada je podlegla medijskom pritisku i ‘očekivanjem da nešto napravi’, a pandemijski influenseri su ‘probušili’ najslabiju točku, ministra Beroša. Iako je Hrvatska i same potvrde implementira daleko slabije nego skoro sve EU zemlje, to je bila jedna od rijetkih greški u upravljanu padnemijom, koji je Vlada - nakon 1. vala - usprkos i tom razmimoilaženju s Laucom uglavnom prema načelima Pandemijskog realima, na teško razočaranje velike i snažne frotne oštromjeraša.


SDP-OVAC KOLARIĆ NA ČELU INSTITUCIJE KOJA ZARADILA MILIJUNE NA TESTOVIMA!

JEDAN ČLAN VLADAJUĆE VEĆINE UKRAO NAM BOŽIĆ 2020.

Prošlo je dvije i pol godine od povratka iz Italije prvog Hrvata koji je bio pozitivan na testu na koronavirus. Tog dana promijenio se život tisućama ljudi, a nakon početne zbunjenosti i nevjerice da su snimke i fotografije iz Kine gdje su ljudi navodno padali po ulicama od virusa stvarne, zavladali su strah i panika neviđeni od krvavog Domovinskog rata. Iako su,  prema hrvatskim medijima, najpriznatiji stručnjaci poput znanstvenika Ivana Đikića, Igora Rudana, Igora Štagljara i drugih prvih mjesec dana govorili kako je panika nepotrebna te da će virus vrlo vjerojatno nestati sam od sebe, ubrzo nakon toga dogodio se mnogima neshvatljiv preokret paradigme i uslijedio je show koji traje do danas. Krenulo je mahnito brojanje „slučajeva“ pozitivnih na virus, osnovan je Nacionalni stožer civilne zaštite sastavljen od političara, šefa MUP-a i pokojeg znanstvenika, osnovan je i Znanstveni savjet Vlade koji se zaista sastojao od onih koji su priznati kao struka. Vrlo brzo krenulo je ono što je općeprihvaćeno kao „lockdown“ odnosno zatvaranje svih i svega. Govorilo se da ćemo na dva tjedna „koja su ključna“ zatvoriti sebe i svoje najmilije u podrume i na taj način zaštititi nastarije koji su najugroženiji, zabranjen je rad većini privatnika i javnih institucija da se spriječi širenje virusa, mediji i uplašeni građani iščekivali su presice Stožera koji je objavljivao nove brojke i ono što je danas općeprihvaćeno kao „epidemiološke mjere“. Otkazani su većina pregleda u bolnicama, zabranjeno je kretanje, uvedene su kazne... Održan je sastanak premijera Plenkovića, ministara i glasnogovornika Marka Milića s predstavnicima većine medija gdje se usuglasilo „ispravno“ izvještavanje o epidemiji.

Poznat je i „model“ kojeg je tada znanstvenik Rudan preko Styrijinih medija iznio u javnost, takozvani „SUKOS“ model uz upozorenje građanima:“ Svi. U. Kuće. Odmah. Sada!“

I izdogađalo se kroz dvije i pol godine svašta, promijenila se svakodnevica, stekle su se nove navike, neki stari obrasci su odbačeni i iz dana u dan smo slušali o „novom normalnom“ vremenu koje je pred nama. Pojavilo se i cjepivo. Iako su stizale poruke da će sve završiti s pojavom cjepiva, sve se nastavilo i nije završilo ni danas. Stvorili su se u međuvremenu i svojevrsni tabori koje su predvodili i stručnjaci i obični ljudi. Jedni su bili za oštrije mjere, drugi za ublažavanje. Došlo je do velikih prosvjeda i bunta iako u Hrvatskoj na najmirniji i demokratski način za razliku od drugih „uljuđenih zapadnih zemalja“ gdje su gorjele ulice. Prekinuta su mnoga prijateljstva, došlo je do svađa i unutar obitelji, mnogi su završili na prosjačkom štapu.

Jedni od pretvodnika onog suprotnog i u medijima gotovo nezastupljenog tabora koji se protivio mainstrem politici i strožim mjerama bili su znanstvenik Gordan Lauc i matematičar i investitor Nenad Bakić. Lauc je bio član Znanstvenog savjeta Vlade i kasnije je izbačen iz istog, dok je Bakić koristio svoj Facebook profil za modele koje je izrađivao i pratio smjer kretanja epidemije. Lauc je ubrzo nakon svojeg istupanja u javnosti postao neprijatelj broj jedan (ili dva, iza Bakića) znanstvene zajednice i dojučerašnjih kolega i prijatelja. Napravili smo razgovor s njim kako bi nam otkrio što se sve događalo „iznutra“ i što nas čeka u budućnosti.

1. Vi držite stranu takozvanog "pandemijskog realizma" , kontra medijski priznatih stručnjaka koji su za oštre epidemiološke mjere. Jeste li na koncu pobijedili ili još nije gotovo?

Nažalost priča o „mjerama“ nije gotova. Pred Božić 2020. godine sve je bilo jasno, jer su istraživanja nedvojbeno pokazala da su mjere vrlo slabo učinkovite i da se valovi širenja epidemije podižu i spuštaju neovisno o mjerama. Međutim, to nije u bilo u interesu industrije pandemije koja je do tada već dovoljno ojačala da je mogla u lobiranje usmjeriti onoliko milijardi koliko je bilo potrebno da progura svoje ciljeve.

 2. Često pišete o milijunima koji se troše na testove u Hrvatskoj. Zašto je to tako? Tko profitira od toga, je li to zapravo legalizirana krađa poreznih obveznika?

Na testovima profitira čitav lanac industrije pandemije, od proizvođača testova, do laboratorija koji provode testove. Proizvodna cijena testa je iznimno mala, tako da je skoro ukupna prodajna cijena profit. Taj profit se onda koristi za lobiranje kako bi se prodalo još testova. U Hrvatskoj je situacija još apsurdnija, jer odluku o tome koliko ćemo i koga testirati donose upravo oni koji nam prodaju testove. To je čisti kriminal koji bi morao biti sankcioniran.

3. Je li sve oko epidemije otišlo predaleko, može li sve što se dogodilo završiti ili su oni koji upravljaju svime previše ušli u priču i ne mogu van?

Osobno mislim da je situacija rješiva, jer velik broj političara u svijetu nije dio te pandemijske mafije. Dovoljno je pogledati kako su u Ujedinjenoj Kraljevini odlučno raskrstili s „mjerama“, kada su shvatili da im lobisti pandemijske mafije podmeću pandemijski marketing kao znanost. Hrvatska Vlada je to shvatila još na jesen 2020. godine i zato smo mi kroz pandemiju prošli s jednim od najblažih mjera u EU. Nažalost u EU imamo problem u vrhu Europske komisije i tu se još svašta može dogoditi.

4. Jesmo li prevareni?

Što se tiče same pandemije mislim da nismo prevareni. Doista se pojavio virus koji je značajno opteretio sustave zdravstva i ubio je velik broj ljudi. Nažalost tu situaciju su iskoristili brojni pandemijski profiteri koji su nam onda nametnili i naplatili razne potpuno nepotrebne stvari poput 10 doza cjepiva za svakoga u EU, ili bezbroj testova po kriminalno visokim cijenama.

5. Na početku epidemije imali ste izjave o dezinficiranju namirnica i slično. Kad se u vama dogodio preokret u razmatranju epidemije?

Ne znam zašto, no Svjetska zdravstvena organizacija je jako dugo odbijala priznati da se ovaj virus širi aerosolom i to je onda dovelo do nekoliko značajnih zabluda. Prva je bila da se virus širi ili kapljicama, ili preko zaraženih površina. Da je stvarno bilo tako, maske i dezinfekcija površina bi riješila problem. Doduše, osobno nikada nisam podržavao dezinfekciju, već sam govorio da ono što kupite ostavite u „karanteni“ nekoliko dana dok se virus sam ne raspadne. To je bilo pogrešno i u nekoliko navrata sam se ispričao što sam širio pogrešnu informaciju. Isto je bilo i s maskama, dok smo mislili da se virus širi kapljicama, ja sam vrlo snažno zagovarao nošenje maski. Kada smo shvatili da se širi aerosolom, onda je bilo jasno da maske ne mogu biti učinkovite i počeo sam se boriti protiv nametanja maski onima koji ih ne žele nositi.

Kod mene osobno „preokret“ u pristupu pandemiji dogodio se u travnju 2020. godine kada su serološka istraživanja pokazala da je velik broj smrti koje smo vidjeli u New Yorku posljedica iznimno velikog broja zaraženih, a ne vrlo smrtonosnog virusa. U travnju 2020. godine bilo je jasno da je New York već do tada „odradio“ skoro polovinu epidemije i da ne može biti puno gore od toga.

6. Kako su izgledali sastanci Znanstvenog savjeta na početku, a kako recimo nakon godinu dana, odnosno nakon odmaka od uvođenja epidemioloških mjera? Jesu li članovi Savjeta više politički nastupali, ili stručno?

Sastanci znanstvenog savjeta su uvijek bili profesionalni, no nažalost neki članovi savjeta su reklamne poruke pandemijskog marketinga prenosili kao znanstvene činjenice. Za neke od njih vjerujem da su bili u iskrenoj zabludi, no nažalost neki su bili i aktivni lobisti industrije pandemije. Nadam se da će te stvari jednom izaći na vidjelo i da će oni koji su bili samo žrtve pandemijskih lobista progovoriti i javno reći tko ih je na što nagovorio.

 7. Jesu li Vas premijer Plenković i članovi Stožera kontaktirali zasebno, jesu li uzimali u razmatranje analize Vas i gospodina Nenada Bakića?

Ja sam doslovno na dnevnoj bazi, a u kritičnim trenucima i više puta dnevno bio u kontaktu s uredom premijera. Bio sam u kontaktu i s Nenadom i njegove analize sam redovito dostavljao u Vladu.

8. Kako je došlo do izbacivanja Vas iz Savjeta? Je li Vas tad kontaktirao netko iz Vlade?

Kada je Vlada najavila da će uvesti covid-potvrde u javne i državne službe obavijestio sam ih da više ne mogu biti član tijela koje savjetuje Vladu. Zamolili su me da ne podnosim ostavku, što sam i prihvatio jer sam mislio da je u toj situaciji moja dužnost bila pokušati im objasniti da su pogriješili. Nažalost svega desetak dana kasnije premijer je u medijima izjavio „da više ne vidi kako bismo mogli surađivati“…

Zanimljivo je da mene formalno nitko nije obavijestio da više nisam član Savjeta. Jedino me nisu pozvali na sljedeći sastanak. Tko zna, možda sam zapravo i dalje član Savjeta…

9. Prijeti li nam opasnost od ponavljanja prethodne dvije godine, možda zbog nekog drugog virusa ili soja?

Nažalost, opasnost da će se ponoviti neke nove „pandemijske mjere“ je stvarna, a razlog za njihovo uvođenje uopće nije bitan.

10. Jesu li Đikić, Rudan, Štagljar, Kolarić stručnjaci ili plaćenici? Tko ih plaća?

Ovdje se radi o iznimno ozbiljnim optužbama, a postoje tijela koja se tim stvarima moraju baviti. Ja osobno nemam nikakvih dokaza da je netko plaćen od strane industrije pandemije, osim što iz javnih izvora znam da je Kolarić ravnatelj institucije koja je na testovima zaradila jako puno milijuna uz kriminalno visoke profitne marže…

11. Je li šteta od mjera prevelika? U vidu ne dijagnosticiranja bolesti, psihološke štete, ekonomske devastacije itd.?

Šteta od mjera je kataklizmička. Sve ovo što sada doživljavamo, kriza, inflacija, povećana smrtnost, razni globalni problemi je posljedica „mjera“.

12. Jesmo li naučili lekciju?

Nismo. Velik broj ljudi i dalje je pod utjecajem medija koji uglavnom plasiraju reklamne poruke pandemijskog marketinga. Potrebno je stalno i uporno ponavljati istinu jer bi nam se moglo dogoditi da moramo „ponoviti lekciju“.

13. Plenković ili Milanović?

Ja sam znanstvenik i politika me ne zanima, a niti je moje mišljenje o politici bitno.

14.  Jeste li imali utjecaja ili konkretnog učinka na donošenje pojedinih mjera?

Od proljeća 2020. godine iznimno aktivno sam se borio protiv raznih mjera. Naše istraživanje o sezonalnosti virusa je bilo jedan od ključnih argumenata koji su omogućili brzo otvaranje Hrvatske nakon prvog lockdowna i njemu možemo zahvaliti gotovo pa normalno ljeto 2020. godine. Da jedan član vladajuće većine nije doslovno ucijenio Vladu pri izglasavanju proračuna, ne bismo niti zatvorili kafiće, restorane i sport krajem 2020. godine. Ja sam bio jedan od onih koji su stalno dokazivali da mjere nemaju smisla, no koliki je bio moj utjecaj na konačno donošenje odluka moraju reći oni koji su te odluke donijeli. Pogriješio sam što sam prestao lobirati na ljeto 2021. godine, misleći da je priča s „mjerama“ gotova. Nažalost, i u Vladi su mislili vrlo slično i posvetili su se stvarnim problemima, što je omogućilo lobistima pandemijske mafije da izlobiraju još jednu pandemijsku zimu…

15. Kako ide biznis i kako ide znanstvena karijera?

Genos je zapravo znanstvena institucija i nas ne treba ocjenjivati po poslovnim kriterijima. Znanost nam ide jako dobro i u svom području smo doslovno najbolji na svijetu. Nažalost, znanost je skupa i novaca nikada dovoljno, no to će uvijek biti tako neovisno o tome koliko novaca budemo imali. Oni kojima je novac primarna motivacija će uvijek biti nesretni i nezadovoljni.

16. Kakva je veza Billa Gatesa sa znanstvenicima?

Njegova fondacija je vrlo značajni financijer znanosti i na taj način kontrolira brojne znanstvenike...

 

Previous
Previous

Odgovor koronaškom fanatiku Čičin-Šainu

Next
Next

Epidemijski pregled: porast slučajeva, hospitalizacija. Očekivanja i što napraviti?