Izgledan porast slučajeva (ovisno o prisutnosti delta varijante)

Model nisam ažurirao već 18 dana, što znači da je postojeći pravi ‘starac’ - svejedno, dobro nas je služio.

U ovoj iteraciji najizglednijim smatram porast slučajeva od sada nadalje, iako bih, naravno, bio sretan i s alternativnim scenarijem. IHME za sada ne predviđa porast, nego potpuno gašenje epidemije, a ECDC je nakon katastrofalnih promašaja prestao s projekcijama (na kraju). Uz ovaj najizgledniji scenarij dajem i manje vjerojatni scenarij stabilne epidemije.

Kako biste bolje razumjeli cijeli kontekst epidemije, preporučam da pročitate, ako već niste Kratka povijest pandemije u Hrvatskoj – u iščekivanju 4. vala.

Indijska (delta) varijante zahtjeva veliku pažnju i mijenja pravila igre. U tom smislu ovo je indikacija u kom smjeru stvari mogu ići - nažalost nemamo nikakvih drugih modela na osnovu kojih bismo mogli usporediti (osim rečenog IHME). Glavna nepoznanica je koliko trenutno imamo delta varijante - podatak koji nam nažalost HZJZ ne daje, pa smo u tom ključnom parametru zakinuti za egzakatnost.

UK, jedna od najprocijepljenijih zemalja na svijetu i s najstrožim mjerama ima velik rast slučajeva, a čini se i i svi s kojima su oni bili u intenzivnom doticaju (na grafikonu UK, Irska i neke mediteranske zemlje):

ravzoj indijski 1.png

Štoviše, britanska Vlada smatra da više neće moći kontrolirati epidemiju, no smatraju da je poveznica između zaraza i smrti prekinuta (smanjena) zbog cjepiva (a možda i zbog manje letalnosti virusa, o čemu kasnije) ali istovremeno govore o povelikom broju prihvatljivih smrti. To je radikalan preokret od njihove dosadašnje strategije: The new normal? UK's daily Covid cases rise above 20,000 for SECOND day in a row but deaths drop 14% with another 23 victims after Downing Street said 'we must learn to live with the virus' that could see 20,000 deaths a year. To je oko 1400 smrti u Hrvatskoj godišnje. Doduše, na ovaj salto mortale su možda utjecali i potpun gubitak ugleda glavnog UK oštromjeraša (bivši ministar zdravstva) kao i masovne demonstracije protiv lockdowna u Londonu.

Zamislite da netko kaže da u Hrvatskoj od sada nadalje možemo i moramo računati na 1400 umrlih godišnje.

UK nam je naročito važna za promatranje jer trenutno imaju veću epidemiju od svih u EU, jako su procijepljeni i trenutno osrednje mjere (još uvijek dosta strože od naših) - oni su nam u ovom trenutku ‘prozor u budućnost’.

Zaista, nove hospitalizacije im rastu puno sporije od slučajeva:

Puno je primjera gdje vidimo da se epidemija širi i u jako procijepljenim zemljama, te se strategija kontrole epidemije zaokreće k benefitima cjepiva od manje smrtnosti i manje težih obolijevanja, naravno, vezano i uz prirodnu imunost - za obje vrste imunosti sve je više podataka da ona traje dugo, ili zauvijek.

Jedan od zanimljivih parova u tom smislu su Palestina i Izrael, koji su do sada imali kumulativno sličan broj umrlih, Izrael je jedna od prvih i najprocijepljenijih zemalja, a Palestina nije imala skoro nikoga dva puta cijepljenog prije nego je počeo pad. Izrael upravo prestiže Palestinu po broju slučajeva. Zanimljiv par su i Njemačka i BiH. Možemo naći puno takvih primjera.

Delta varijanta se evidentno više širi i to može načelno biti iz dva razloga ili kombinacije:
A. Veća zaraznost (veći R_0),
B. Djelomično zaobilaženje imuniteta. Ono može biti takvo da zarazi neke imune na alfa varijantu kao da nisu imuni, ili ih zarazi ‘manje’ u smislu da se zaraza unutar čovjeka proširi manje. On i dalje bude pozitivan na PCR testu, ali imuna reakcija je dovoljno brza i jaka da se ne razboli ili se razboli manje.

Sudeći po iskustvima iz gornjih primjera (uočite da epidemija raste čak i u Grčkoj koja je donedavno imala vrlo stroge mjere!), razlog B je svakako važan, ako ne i dominantan. Primjetite da ne postoje klinička istraživanja koja bi potvrđivala A, nego se to deduktivno izvodi iz toga da nove, ‘zaraznije’, varijante istiskuju stare, a iz brzine tog istiskivanja izračunava se veća zaraznost.

Bilo kako bilo, efektivna, trenutna stopa širenja delta varijante je zasigurno značajno veća.

Pri dolasku britanskog (alfa) soja oslonio sam se podatke iz naših laboratorija, koji nažalost nisu dobro odradili posao i s velikim zakašnjenjem su nas izvjestili o alfi, i to u značajno manjem postotku nego što je bilo. Uočite da zbog eksponencijalne naravi širenja, ‘greška’ od 0,5% do 5% je ista kao i od 5% do 50% - stoga su mi projekcije kasnile (ali ni jedne druge nisu bile preciznije), za što je možda još i više bilo zaslužno veliko kašnjenje proljeća.

Ovaj put pretpostavljam da naši laboratoriji opet kasne, a pogotovo jer nam daju zbrkane podakte (npr. izvještavaju o broju delta slučajeva u 4 županije, bez navođenja postotka u uzorku?!), te pretpostavljam da ga je 9. lipnja već bilo 10% u svim zaraženima. Iako se smatra da se u načelu širi 40%-60% brže od alfa soja, s obzirom na očito zaobilaženje imuniteta, razradio sam scenarij sa 60% bržim širenjem. Prema njemu (pogotovo ako se u Zadarskoj županiji koja novi najveći broj slučajeva širi delta), on će uskoro postati dominantan i do sredine kolovoza potpuno zavladati:

Pretpostavio sam i tjedni uvoz u početku oko 5%, a kasnije 15% novih slučajeva - Hrvatska ima jedan od najvećih omjera ljetnih turista i stanovnika.

S obzirom na ostale postavke modela dobijamo sljedeći razvoj (u raznim vremenskim perspektivama):

S obzirom na ritam cijepljenja, trenutno put ka kumulativnoj imunosti (od zaraze i cijepljenja) izgleda ovako. Pretpostavio sam prilično konzervatino zamiranje imuniteta od zaraze sa srednjim vremenom 400 dana, iako je vjerojatno da on traje puno duže:

Projekcije umrlih ostaju praktički iste jer očekujem i kod nas sve slabiju vezu između zaraza i smrti. Najveći broj umrlih je u Covid bolnici u KBD, kamo se i dovoze najteži pacijenti koji su možda bili u teškom stanju i negdje ‘pokupili’ Covid.

Što se tiče turizma, situacije je sljedeća. Sutra cijela Hrvatska (ako ne ‘usfali jedan klik’) ostaje u zelenoj ECDC zoni. pri čemu je Primorska Hrvatska s incidencijom 42 najbliža granici od 50:

S obzirom na to, Primorska Hrvatska može ‘izdržati’ još 20% porasta incidencije, a da ostane u zelenoj zoni, što bi se prema ovom scenariju i trebalo dogoditi do iduće iteracije (ako cijela zemlja raste ravnomjerno), tj. četvrtak 8. srpnja. Četvtrak 15. srpnja bi već mogao značiti ispadanje sa zelene liste.


IHME još nije reagirao na moguću promjenu trenda (uglavnom mehanički - zanimljivo će biti vidjeti današnje ažuriranje), a ECDC je odustao od projekcije nakon zadnjeg promašaja (u stvari, nikad nisam ni vidio veći promašaj). Epidemiolog Polašek je jednom objavio model za dva tjedna i nakon potpunog promašaja smjera više ga nije korigirao i ažurirao, a to je jedini model naših znanstvenika.

U svakom slučaju, projekcije su jako teške i neegzaktne, pogotovo u ovakvim faznim pomacima kao kod dominacije nove varijante koja zaobilazi imunost. Nažalost, u Hrvatskoj nitko drugi ne radi projekcije da bismo mogli usporediti i biti pametniji (pa tako ni itko od 26 znanstvenika-Apelista), iako se razvio cijeli ekosustav nekih impotentnih znanstvenika koji se opsesivno bavi mojim analizama i projekcijama (impotentnih - jer ne mogu ništa proizvesti).

Bilo bi jako dobro da imamo više projekcija, jako mi je žao da smo toliko uložili u školovanje svih tih znanstvenika koji ne mogu biti od pomoći kad je naciji najteže, već zadnjih 15 mjeseci.

Dajem još i scenarij ako imamo manje delta varijante, svega 3% na 9.6., uz brojčano sličan uvoz novih slučajeva:

I još samo naglasak na sezonalnost. Činjenica da se delta varijanta razvija iako je ljeto, ne znači da sezonalnost ne utječe (čak i vodeći europski oštromjeraš, njemački virolog Drosten, više ne niječe sezonalnost, nego se raspravlja da li ona utječe 20% ili 40%). Povoljni sezonalni utjecaj je i dalje prisutan, ali u mnogim zemljama veća trenutna zaraznost delta varijante (od stvarne zaraznosti ili zaobilaženja imuniteta) nadmašuje i taj utjecaj.


Dakle, ukupno ulazimo u duboko političko-interpretacijsku zonu s glavnim pitanjima:

1. Kako će se vodeće nacije odnositi prema činjenici da i velika procijepljenost ne garantira smirivanje epidemije, ako dovodi do manje smrti - hoće li krenuti putem UK?

2. Kako će se zaista i kod nas odviti raskidanje (slabljenje) dosadašnje veze između zaraza i smrti?

3. Je li delta varijanta manje smrtnosna, teza koju sada promiču i neki od najčvršćih oštromjeraša (primjerice, akademik Đikić)?

4. Kako će politički reagirati Njemačka i druge nama emitivne turističke zemlje s obzirom na mogući rast slučajeva?

Previous
Previous

Strategija cijepljenja - kuda dalje?

Next
Next

Hrvatska dolazi na zelene liste ECDC 25.6.2021.