Razvoj turističke sezone - ulasci stranaca

Ulasci i izlasci stranaca najbrži su indikator razvoja turističke sezone

NAPOMENA, p.s.: Neto ulasci dolje su samo za srpanj (kako jasno piše). 2019. je već imala značajno bolji lipanj, pa se je naravno ukupno bila bolja od ove.

Epidemija na Mediteranu je intenzivna, te iako i nama sada već brzo rastu slučajevi, stojimo daleko bolje od svih konkurenata. Na grafikonu je i UK jer se čini da oni intenzivno raznose deltu po Mediteranu:

Razvoj turističke sezone ovisi djelomično o birokratskim mapama ECDC, a većim dijelom o preporukama Vlada glavnih emitivnih tržišta.

I dok Španjolska već vidi otkaz (pad) rezervacija zbog eskalacije epidemije, naša situacija je sve bolja u odnosu na 2020.

Pogledajmo ulaske stranaca i neto ulaske (zbog odlazaka i tranzita). Neto izlasci su vrlo volatilna varijabla, pa je bolje gledati kumulativno:

Daljnji razvoj sezone ovisi o stavu europskih Vlada prema razvoju epidemije usprkos velikom obuhvatu cijepljenja, ali maloj smrtnosti.

Mnogi se pitaju kako je moguće da se virus širi iako je ljeto, a on bi ‘trebao’ biti sezonalan. Odgovor možete naći ovdje: If Covid-19 is a seasonal virus, why is it spreading during the summer? Balloux je u svakom slučaju jedan od najuglednijih svjetskih stručnjaka, pa predlažem ga pratite na Twitteru.

Kako biste razumjeli trenutni razvoj, važno je da znate kontekst, koji možete vidjeti ovdje: Kratka povijest pandemije u Hrvatskoj – u iščekivanju 4. vala.

Zadnje projekcije razvoja epidemije možete vidjeti ovdje - iako se u epidemiološkim razmjerima radi već o prastarom modelu (obično se ažuriraju svakih tjedan dana), jako dobro je predvidio razvoj do sada. Uočite da prema njemu očekujemo značajan porast u idućim danima i tjednima (srećom, bio sam ispravno prosudio da naši labovi kasne s detekcijom delte, pa uspješno ukomponirao njen utjecaj na vrijeme).

Previous
Previous

Epidemijski razvoj i širi kontekst

Next
Next

Strategija cijepljenja - kuda dalje?